• Pat Browne

Taking down the right wall can make all the difference

Updated: Apr 8, 2021

A stunning high-low renovation gives this dated townhouse transitional charm with light flowing throughout

Welcome to this stunning redesign and refurbishment of one of our neighbourhood’s smaller townhouses. As you’ll see in these photos, a renovation with a modest budget has created a contemporary interior infused with warmth and light.

As an urban townhouse, the footprint is small. The original design had walls around the kitchen that created smaller, chopped up rooms that – although identified the space for its intended use – really didn’t fit today’s needs. Light was cut off making the overall space look and feel smaller.

Now the space is bright and airy. Taking the walls down around the kitchen freed up more space for a full dining room, while the floor to ceiling windows allowed light to flow through to the front of the house. The new kitchen includes an island, with a couple of bar stools to pull up for a quick lunch or to enjoy a coffee while reading the morning news. There’s a full-size living/family room adjacent to the kitchen in the open concept design which includes wall space for an interactive entertainment centre.


The blue-grey colour scheme of the house keeps the light bouncing around.

The main living area is on the lower level. It’s a sizeable space, especially for an urban townhouse. Everything is situated around a fireplace. There’s even space for small children’s play area. Pot lights illuminate the space and floor to ceiling windows and a French door to the garden keep the room light and airy.

Three bedrooms on the top floor with two bathrooms provide space for everyone. The master suite with walk-in closet and en-suite with soaker tub and separate shower offer a true escape from daily toils. The walk-in closet is custom-built and offers storage or shirts, suits, sweaters, shoes – a place for everything and everything in its place.



125 views0 comments

Recent Posts

See All