• Pat Browne

Bright and captivating

“Let there be light” was the central theme of the reno to this interior row-house.

KITCHEN

An opulent kitchen reno set the stage for a top to bottom redesign for the perfect family home full of Hygge: the art of living and a talent for happiness.


There wasn’t a surface left untouched; from applied mouldings to new bathrooms and additional storage, to an outdoor lounge space and an indoor media room, this is a family home for living. An oasis in the midst of a bustling neighbourhood.

The kitchen is the star of this top to bottom renovation. Marble surfaces, floor to ceiling cabinetry, built in gas range and a show stopping hood fan are only part of this carefully planned renovation. A colour pallet of the lightest grey/blue and white continues throughout the house.


Starting by removing the dividing wall between the dinning and kitchen spaces, the design opened up the ground floor allowing light to spill in from both the front and back of the house. A careful lighting plan expanded light throughout the space. Natural stone and a beautifully bespoke tile on the floor tie the full design together. A full wall of cabinetry on the opposite wall with windowed and lighted upper cabinets brings a feeling of lightness to the space. Finishing off the plan is crown moulding that goes throughout the full main floor. Double-wide sliding doors lead seamlessly to the outdoor garden space.


LIVING ROOM

Panel moulding is used to enhance the architecture, add balance, and texture to the space. Light colours and mirrors continue to increase the light of this interior townhouse. These details deepen the overall feel of unostentatious luxury. The large dining table easily accommodates the family and then some. A large chandelier lights the long table. A combination of chairs and a bench ensures everyone has the seat they desire. A copper toned bench by the front door is both a handy space to sit and put on shoes as well as an art sculpture.


FAMILY ROOM

The family room on the second floor continues the applied mouldings and blue/grey/white colour pallet. A large leather sectional sofa ensures seating for the whole family. A carefully tucked away Pelaton bike demonstrates how used this room is. California shutters provide privacy and allow light to flood in. A Flos’ Arco lamp provides additional layer of light. A cow hide rug adds a touch of whimsy to the space.


BEDROOMS

The master suite got a full re-do. Walls were moved to accommodate a larger master bath and walk-in closet. A shallow depth vanity provides more space for moving in the bathroom and the addition of a full walk-in closet did not significantly reduce the size of the master bedroom allowing for a king size bed.


The children’s bedrooms are spacious and decorated to reflect the children’s personalities. A princess chandelier and painting of a unicorn reflect the dreams of a little girl. A more robust room designed for a little boy still houses a glider for those evenings when a cuddle and a rock are needed before bed.


MEDIA ROOM

Taking advantage of the darker space in the basement, the family installed a full media room with projector and retractable screen. The screen sits in front of a wall of storage cabinets, while the powder bathroom is easily accessed from the side.


OUTDOOR SPACE

Directly off the kitchen is an outdoor dining oasis. Extra tall fencing and a metal gazebo provides privacy. A chandelier and sting lights provide magical light as the evening approaches. Planter boxes along the side and at the back will provide lush greenery as the summer months approach. By using a privacy screen at the back, the all-important summer breeze is uninterrupted and can flow freely. An outdoor gas heater extends the seasons.




167 views0 comments